Konferencija-za-novinare-ICT

Zagreb, 16. ožujka 2012. – Na konferenciji za novinare predstavljena je europska inicijativa “Europski tjedan ICT zanimanja i digitalnih kompetencija” za razdoblje od 26. do 30. ožujka.

Razlog pokretanja inicijative od strane Europske komisije ležio u dva uočena negativna trenda koja bi u budućnosti mogla značajno utjecati na ukupnu konkurentnost i inovativnost najveće svjetske ekonomije:

  • Smanjeni interes mladih da upisuju i završavaju ICT studije u gotovo svim zemljama Europske Unije. Već danas u EU nedostaje između 400.000 i 700.000 ICT stručnjaka.
  • Nedostatak vladanja digitalnim kompetencijama kod radno sposobnog stanovništva. Već za tri godine predviđa se da će u EU čak 90% radnih mjesta iziskivati od djelatnika vladanje digitalnim kompetencijama za rad s tehnologijama, a trenutna situacija ne prati potrebe stručnjaka.

Tomislav Vračić  iz Ministarstva uprave (krajnje desno), član upravnog odbora europskog eSkills projekta, naglasio je da je svrha ovog projekta usmjerena na podizanje svijesti o nužnosti stjecanja, vladanja i kontinuiranog unaprjeđenja informatičke pismenosti građana i digitalnih kompetencija radno sposobnog stanovništva, kako bi bili što konkurentniji u današnjem digitalnom svijetu.

Vedran Mornar (u sredini), predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje ispred Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je na konferenciji kako je glavni cilj “Tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija” upravo ukazati na važnost ove goruće teme te podići svijest o potrebi kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, osposobljavanje radne snage i prednosti koje podizanje razine informatičke pismenosti građana donosi za cjelokupno gospodarstvo neke zemlje.

Hrvoje Balen (krajnje lijevo), predsjednik upravnog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra naglasio je kako je glavni cilj ovog tjedna putem raznih događanja i aktivnosti informirati studente, mlade stručnjake, žene, poduzetnike, poslodavce te kreatore politika o nizu mogućnosti koje informatičke vještine i ICT zanimanja pružaju te ih tako potaknuti da unaprjeđuju svoje digitalne kompetencije te biraju ICT zanimanja kao buduće karijere, koje su dobro plaćene i vrlo tražene na tržištu rada.

Posebno je zanimljiv podatak kako je u EU u radnom odnosu 83,6% od ukupno visoko obrazovane radne snage između 25 i 64 godina, dok je u radnom odnosu iste dobne skupine onih sa srednjom stručnom spremom 56 posto, u odnosu na njihov ukupan broj. Također se pokazalo kako je tijekom gospodarske krize sklonost poslodavaca pri otpuštanju bila okrenuta prema onim radnicima koji su bili lošije informatički pismeni i posjedovali slabije digitalne kompetencije.

Za više informacija o rasporedu događanja, posjetite eSkills službenu stranicu.

Izvor: Zrika PR

Similar Posts: