Police academyPrvi nastavak legendarne policijske akademije je sjajan lijek protiv stresa i loše volje. Film je smiješan, ne pretjerano napet, no takva komedija i mora biti. Svi koji ga niste pogledali, savjetujem da to učine.

NFO:

Redatelj: Hugh Wilson
Pisci: Neal Israel& Pat Proft…
Datum izlaska: 23 ožujak1984 (USA)
Žanr: komedija/krimi
Trajanje: 96 minuta
Originalni naziv: “Police Academy: What an Institution!”

UVOD

Ovo je prvi nastavak jednog od najpopularnijih filmskih serijala svih vremena. Fantastična komedija o nestašnim policajcima, ali najboljim zaustavljačima kriminala na ulicama SAD–a. Ovaj fantastični film ima sedam nastavaka, a sniman je 80-ih godina prošlog stoljeća. U glavnim ulogama igraju neki od najpopularnijih glumaca tih godina Steve Guttenberg, Bubba Smith, David Graf, Michael Winslow, G.W. Bailey, Lesllie Easterbrook, Marion Ramsey i dr.Glavna uloga u prva četiri nastavka je Steve Guttenberg koji u filmu tumači nestašnog policajca Careya Mahoneya.U preostala tri nastavka glavne uloge se izmjenjuju pa tako je u „petici“ glavna uloga Bubba Smith, isto kao i u šestici, ali u „šestici“ tu glavnu ulogu dijeli sa Mattom Mcoyem, koji u petom nastavku stiže kao zamjena za Stevea Guttenberga. Kroz filmove prolaze i neke ljepotice tog doba poput Sharon Stone, Shawn Weatherly, Kim Catrall i još nekih.

 Police academy screenshot

SADRŽAJ

Američka vlada pokreće akciju kojom kani smanjiti kriminal na američkim ulicama, tako sa se svatko bez obzira na spol, visinu, težinu, fizičku spremnost, socijalno stanje i sl. može upisati na policijsku akademiju. Trening će trajati 14 tjedana, a samo oni najspremniji i najbolji „studenti“ će dobiti diplomu i postati policajci. Glavna uloga filma je Carey Mahoney i njegovi kasnije prijatelji i kolege sa akademije. Mahoney je problematičan lik koji stalno upada u nevolje zbog raznih gluposti koje napravi gdje god se pojavi. On je u duši dobar dečko, što i pokazuje, ali je vrlo neozbiljan i spreman na šalu. On jednog dana na poslu napravi po tko zna koji put glupost tako da auto jednoga gospodina parkira na drugi auto. Zbog te gluposti on završi na policiji. U čekaoni na policiji upoznaje Larwella Jonesa koji na policiji završi zbog oponašanja zvukova pucnjave i automatskog oružja. Mahoneya je prije iz njegovih gluposti uvijek izvlačio kapetan Reed koji je bio najbolji prijatelj njegova oca, no ovaj put mu postavlja ultimatum: Mahoney se mora prijaviti na policijsku akademiju, ako odbije ide u zatvor.

 Police academy screenshot

Mahoney nevoljko pristane, a zajedno s njim ide i Jones – odličan poznavatelj borilačkih vještina poznat kao „crni Bruce Lee“ koji je ujedno i šaljivđija i imitator, može imitirati sve zvukove iz prirode. Na policijsku akademiju još se prijavljuju i Tackleberry – čovjek koji radi kao stražar u poslovnoj zgradi, ali on je i lud za oružjem i koristi svaku priliku da zapuca, Hightower – cvječar koji je vrlo visok i snažan, najsnažniji policajac na akademiji i još neki koje ćete vidjeti u filmu. Mahoney na akademiji stvara probleme, jer želi da ga izbace, tako da ga pokvareni kapetan Harris stalno tjera na rad odnosno kažnjava ga na poseban način. Mahoney na akademiji upznaje i Karen Thompson (Kim Cattrall) u koju se zaljubljuje. Kasnije se u filmu događa dosta smiješnih stvari pa da ja sve ne nabrajam najbolje da vi to pogledate. Pred kraj filma u gradu izbiju neredi koje nehotično izazove Fackler – najsmotaniji lik u filmu. U tim neredima građani napadaju murjake i neki od njih otmu kapetana Harrisa kojeg na kraju spašavaju Mahoney i Hightower. Mahoney i Hightower dobiju odličja za najbolje murjake, a zajednosa njima ćemo usljedečim nastavcima gledati još i Tacklebarrya, Jonesa, Facklerra, Hooks i neke druge nove policajce.

DOJMOVI

Prvi nastavak legendarne policijske akademije je sjajan lijek protiv stresa i loše volje. Film je smiješan, ne pretjerano napet, no takva komedija i mora biti. Svi koji ga niste pogledali, savjetujem da to učine.
OCJENA : 8,8/10

BY: Spike – PC ZENITH

Similar Posts: